СЕРТИФИКАТ ЗА ПРИМЕНУ “ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ“ у ЗГРАДАРСТВУ
4.12.2012

Уручењем СЕРТИФИКАТА и промоцијом ПУБЛИКАЦИЈА насталих у оквиру програма пројекта Градске општине Палилула - “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, који је подржао ЛЕДИБ програм, успешно је обележен завршетак још једне пројектне активности нишке општине Палилула.  Предузетницима, партнерима на пројекту и представницима општинске Управе, сертификате су уручили Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула и Царстен Лунд, директор ЛЕДИБ програма. Овај развојни пројекат Градска општине Палилула остварен је у партнерству са Грађевинским кластером „Опека брик“, Управом за планирање и изградњу Града Ниша и ЕКОПОЛИС-Медијском еколошком мрежом Србије и намењен је подршци локалном економском развоју Балкана, фокусиран на развој сектора малих и средњих предузећа – МСП у општини Палилула и Региону.

По оцени Карстена Лунда, тренутно у Европи не постоји сагласност свих земаља који је ниво енергетске ефикасности потребан. Највећа дискусија о томе води се између различитих интересних група у земљама на северу и југу Европе. Земље на северу Европе углавном желе да проценат енергетске ефикасности буде знатно већи него што су земље југа Европе спремне да прихвате. Оно што постоји као консензус, да је тема енергетске ефикасности јако важна а поготову у делу утрошка енергије у домаћинствима која су места са највећим процентом утрошене енергије.

„Едукација предузетника и грађана је активност која има посебан значај у остваривању утврђених циљева Стратегије на увођењу Енергетског пасоша као документа о енергетској ефикасности - својствима зграда, рекао је Бобан Џунић, честитајући учесницима пројекта. Статистика показује да у Србији постоји око три милиона разних објеката чија је просечна потрошња од 150 до 200 киловатчаса по метру квадратном на годишњем нивоу, док у Европској унији та потрошња износи између 50 и 70 киловат сати. Зато је од изузетног значаја, нагласио је председник општине Палилула, остварити уштеду и унапредити енергетску ефикасност у зградарству. Примери добре праксе, обука, пословни контакти попут одласка наших предузетника на Међународни сајам и конференцију „ГреенБуилдинг 2012“ маја месеца у Италији, учинили су наш пројекат одрживим.

Зоран Златковић, главни менаџер грађевинског кластера опека „Брик“, који у Нишу ради од 2008. године, похвалио је пројектну активност општине Палилула. Уз прве лиценце које је Грађевинска комора за енергетску ефикасност већ поделила, сертификати општине Палилула и ЛЕДИБ програма, омогућиће да чланови грађевинског кластера, практично и теоријски боље упознају област енергетске ефикасности која је релативно нова за нас у грађевинарству Србије, рекао је Златковић. Подсетићу вас да је Република Србија у циљу унапређења енергетске ефикасности у складу са Директивама ЕУ донела Правилник о условима, садржини и начину издавања сертификата о енергетским својствима зграда («енергетски пасош») који је ступио на снагу 30. септембра 2012.

За успешно завршену обуку „Како направити енергетски ефикасан објекат?“ уз упознавање „Правног и институционалног окружења за спровођење мера  енергетске ефикасности у зградарству“, на бази регулатива ЕУ и међународних стандарда, сертификате су добили: Драган Максимовић, ГРАЂЕВИНАРПРОЈЕКТНИШ;Дејан Митић, Баусистем; Марко Стојановић, ПМЕ НИШ; Јелена Васковић, ТОП-ЛОГИСТИЦДООНИШ;Милан Момировић, студент ПМФ; Небојша Ђорђевић, Технометал; Педа Милојевић, ИНГРАДд.о.о;Драган Стојковић,Wиннерс Ниш; Зоран Петровић, Удружење "Пулс"; Виктор Обрадовић, ДОМИНО ДИЗАЈН НИШ: Асен Лазаров, ГРАДЊАТРАНСНИШ;Грађевински кластер„Опека брик“; “Центрум" Ниш, Биро за пројектовање и инжењеринг; ЕКОПОЛИС, Медијска еколошка мрежа Србије; Мирољуб Станковић, Светислав Пантић, Јелена Цветановић, Бојан Станковић, Бобан Џунић, Љубиша Јаковљевић, Милан Николић, Драган Видојковић, Иванка Вукмир.

Уз помоћ три брошуре и промотивног материјала-летака, тв емисија, спотова, предавања, очекује се повећан ниво информисаности циљних група - каже медијски тим ЕКОполиса. На овом скупу промовисан је ПРИРУЧНИК о енергетској ефикасности у зградарству; брошура - ДИРЕКТИВЕ ЕУ и међународни стандарди, као и АДРЕСАР привредних потенцијала нишавског управног округа, чија делатност утиче на енергетску ефикасност. Грађанима и предузетницима бице подељен и информативни материјал о циљевима пројекта; објашњење  „шта је енергетски пасош ?“ а најављено је и формирање Центра за енергетску ефикасност –ЦЕЕ у општини Палилула. (Д.Видојковиц, ЕКОполис мрежа)

ГАЛЕРИЈА СЛИКА: Facebook Екополис мрежа